Σε αυτό το στάδιο το μωρό έχει κατακτήσει το μπουσούλημα και πλέον είναι έτοιμο να σταθεί όρθιο και να περπατήσει.
Ακολουθούν 5 Αυτοσχέδιες Δραστηριότητες για μωρά 9-12 μηνών που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά υλικά έτσι ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας και να του δώσετε ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα καλύτερα παιχνίδια για 9-12 μηνών.
1. ΑΒΓΟΔΑΡΤΗΣ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Έναν αβγοδάρτη
- Pom pom ή σύρμα πίπας
Προτάσεις χρήσης:
Παίρνετε τον αβγοδάρτη και βάζετε μέσα τα pom pom ή το σύρμα πίπας. Στη συνέχεια το δίνετε στο μωρό σας να το κρατήσει. Καλό είναι με το ένα χέρι να το κρατάει και με το άλλο χέρι να προσπαθεί να βγάλει τα pom pom.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα προωθείται ο αμφίπλευρος συντονισμός δηλαδή η ταυτόχρονη χρήση των δύο άνω άκρων. Επίσης ενισχύεται η λεπτή κινητικότητα, η επιδεξιότητα των δακτύλων και η προσοχή.
2. ΒΑΔΙΣΗ
Το περπάτημα του μωρού σας, το οποίο πραγματοποιείται μεταξύ 12-15 μηνών είναι ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα. Ωστόσο από τον 9ο μήνα το μωρό μπορεί να τραβηχτεί από έπιπλα και να σηκωθεί, ενώ κοντά στον 10ο–11ο μήνα κρατά τα έπιπλα και περπατά γύρω – γύρω με υποστήριξη.
Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να περπατήσει, παρακάτω ακολουθεί μία σειρά ασκήσεων:
Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε την ασφάλειά του. Τοποθετήστε ειδικά καλύμματα στις γωνίες επίπλων, πρίζες και μην αφήνετε αντικείμενα στο έδαφος που μπορούν να προκαλέσουν γλίστρημα και πτώση του μωρού.
- Αρχικά προτιμήστε να είναι ξυπόλητο ή με κάλτσες που έχουν πέλμα από λάστιχο για να μη γλιστράει. Αυτό επιτρέπει στην πατούσα του, να γυμνάζεται και να δυναμώνει. Επίσης τα μωρά προσαρμόζουν τη δύναμη που χρησιμοποιούν ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία πατούν.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σηκώνεται όρθιο. Βάλτε παιχνίδια πάνω στον καναπέ και βοηθήστε το να σηκωθεί από την θέση μπουσουλήματος.
- Βάλτε το να σταθεί όρθιο σε ένα τραπεζάκι και να περπατάει γύρω γύρω.
- Τοποθετήστε γύρω από το στήθος του μια πετσέτα ή ένα μακαρόνι κολύμβησης και σηκώστε το όρθιο. Βοηθήστε το να περπατήσει κρατώντας την πετσέτα πίσω του ή το «μακαρόνι» αντίστοιχα.
- Όταν μπορεί να σταθεί στα δυο του πόδια, μπορείτε να το καθοδηγήσετε στα πρώτα του βηματάκια, κρατώντας το πιο κεντρικά από το κορμό, όχι από τα χέρια γιατί έτσι τα μωρά χάνουν την ισορροπία τους.
- Για να μπορέσει ένα μωρό να περπατήσει πρέπει πρώτα να ισορροπήσει. Αν μπορεί να σταθεί έστω και για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς βοήθεια, σημαίνει ότι σύντομα θα είναι έτοιμο για τα πρώτα του βήματα.
Μη ξεχνάτε να ενθαρρύνετε το μωρό σας! Χειροκροτήστε το, χαμογελάστε και χρωματίστε τη φωνή σας με τρόπο που να του δείξει ότι κάνει κάτι σπουδαίο. Η ενθάρρυνση αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για το μωράκι σας.
3. ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΑΤΑΚΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Αντιολισθητικά πατάκια μπάνιου
- Ένα κουτί
Προτάσεις χρήσης:
Κολλάτε τα αντιολισθητικά πατάκια πάνω στο παράθυρο ή σε έναν ολόσωμο καθρέφτη περίπου στο ύψος των ματιών του μωρού σας (σε όρθια θέση). Στη συνέχεια προωθείτε το μωρό σας από καθιστή ή πρηνή θέση, να σηκωθεί όρθιο κοντά στο παράθυρο και να ξεκολλήσει τα πατάκια. Επίσης μπορείτε να έχετε στο πάτωμα ένα κουτί και να τα βάζει μέσα.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτό το παιχνίδι προωθείται η όρθια στάση και ισορροπία του μωρού. Καθώς και ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η ενδυνάμωση των δακτύλων και η λεπτή κινητικότητα.
4. ΚΑΛΑΘΙ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Ένα πλαστικό καλάθι με τρύπες
- Σπάγκο ή κορδόνι του μέτρου
- Μικρές πλαστικές μπάλες ή άλλα μικρά παιχνίδια της αρεσκείας σας.
Προτάσεις χρήσης:
Αρχικά παίρνετε το καλάθι και τοποθετείτε μέσα σε αυτό τα παιχνίδια. Στη συνέχεια περνάτε μέσα από τις τρύπες το κορδόνι διαδοχικά φτιάχνοντας ένα πλέγμα. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν μικρότερα ανοίγματα. Βεβαιωθείτε ότι το κορδόνι είναι τεντωμένο. Στο τέλος δένετε σφιχτά με ένα κόμπο. Ζητήστε από το παιδί και προωθείστε το να βγάλει με τα χεράκια του τα παιχνίδια.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτό το παιχνίδι το μωρό θα διασκεδάσει ενώ παράλληλα θα αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες (θα μάθει να ελέγχει καλύτερα τα άνω άκρα και θα αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητα). Επίσης θα αναπτύξει την επίλυση προβλήματος.
5. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Ένα ταψί
- Χαρτοταινία
- Μικρά αντικείμενα ή παιχνίδια
Προτάσεις χρήσης:
Αρχικά παίρνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα σε αυτό μικρά αντικείμενα ή παιχνίδια της αρεσκείας σας όπως για παράδειγμα μία κουδουνίστρα, ένα μπαλάκι κ.α. Στη συνέχεια βάζετε από πάνω τους μια χαρτοταινία έτσι ώστε να μην κουνιούνται. Ζητήστε και αφήστε το παιδί να προσπαθήσει να βγάλει τις χαρτοταινίες για να πάρει τα παιχνίδια και να παίξει. Σε κάθε ένα παιχνίδι που βγάζει μπορείτε να του λέτε την ονομασία του.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτό το παιχνίδι το παιδί αυξάνει την προσοχή του, βελτιώνεται η λεπτή κινητικότητα, δυναμώνουν τα δάκτυλά του, ανακαλύπτει, επεξεργάζεται και μαθαίνει καινούργια πράγματα.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια επιβάλλεται η επίβλεψη του γονέα.
Από την Εργοθεραπεύτρια : Χρυσάνθη Κοκκοράκη