Τα μόμπιλε κούνιας αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι κάθε βρεφικού δωματίου. Μπορούν όχι μόνο να ηρεμήσουν ένα μωρό που κλαίει αλλά και να το βοηθήσουν να αποκοιμηθεί. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας παρουσιάσουμε, μέσα από μία λίστα επιλεγμένων μόμπιλε, την σημαντικότητα αυτών καθώς και θα επισημάνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες μέσω των οποίων κάθε γονέας θα βοηθηθεί στην επιλογή του κατάλληλου μόμπιλε για το μωρό του.

Τι είναι τα μόμπιλε κούνιας;

Το μόμπιλε είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για μωρά, που κρέμεται από ένα στήριγμα πάνω από την κουνιά του μωρού. Αποτελείται από κρεμαστά στοιχεία, συνήθως ζωάκια, που κινούνται ελαφρώς με τον αέρα ή με τη βοήθεια μηχανισμού. Η κίνηση αυτή διασκεδάζει, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και χαλαρωτικά για το μωρό, αφού το βοηθάει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Τα χρώματα και τα σχέδια, σε συνδυασμό με τη μουσική, που διαθέτουν τα περισσότερα μόμπιλε, βοηθούν στην ανάπτυξη των αισθήσεων και των δεξιοτήτων του μωρού, αφού διεγείρουν τον εγκέφαλο, την οπτική, ακουστική και κινητική ανάπτυξή του.

Τα καλύτερα μόμπιλε κούνιας για μωρά

1. Tiny Love Μόμπιλε Take Along Meadow

Περιγραφή

Οι ήπιες νότες μουσικής σε συνδυασμό με τις απαλές του κινήσεις του συγκεκριμένου μόμπιλε θα βοηθήσουν να χαλαρώσει το βρέφος, καθώς θα ενθαρρύνουν την συναισθηματική του νοημοσύνη. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτηση του, αφού λογω του μηχανισμού του μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού (στην κούνια ή το παρκοκρέβατο, στο κάθισμα αυτοκινήτου ή στο καρότσι) ενώ διαθέτει και πέντε μουσικά προγράμματα που θα είναι ικανά να απασχολήσουν το βρέφος συνεχόμενα εως και 30 λεπτά.

Πλεονεκτήματα

+ Η καλή και στιβαρή ποιότητα κατασκευής  και ο έξυπνος τρόπος διαπαιδαγώγησης του βρέφους.
+ Χαρακτήρες ζώων με μικρή κλίση προς το μωρό και με έντονα χρώματα, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα και να του κινούν το ενδιαφέρον ακόμη και μετά τους πρώτους μήνες.
+ Πρακτικό μέγεθος που τοποθετείται παντού.

Μειονεκτήματα
– Μικρή διάρκεια μπαταρίας.
– Μικρός θόρυβος του ηλεκτρικού μοτέρ όταν διακόπτεται η μουσική.

2. Fisher Price Μόμπιλε Κούνιας με Μουσική και Περιστροφή

Περιγραφή

Μομπιλε της Fisher Price με όμορφο και μοντέρνο σχεδιασμό. Διαθέτει δυνατότητα αναγνώρισης κλάματος, έτσι ώστε να εκτελεί αυτόματη περιστροφική κίνηση στα συννεφάκια και το ουράνιο τόξο, με αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής, μόλις κλάψει το βρέφος. Επίσης διαθέτει έξυπνο μηχανισμό με ρυθμιζόμενο σφιγκτήρα για καλύτερη τοποθέτηση.

Πλεονεκτήματα

+ Το σύννεφο μπορεί να αποσπαστεί όταν το μωρό σας μεγαλώσει και να μετατραπεί σε επιτραπέζιο λαμπτήρα για νυχτερινό φώς και μελωδία.
+ Λευκοί ήχοι με επιλογή απο φύση, βροχή, αέρα.
+ Εύκολη προσαρμογή στα παρκοκρέβατα.

Μειονεκτήματα
– Μικρή διάρκεια αυτόματης λειτουργίας.
– Δυσκολία στον εντοπισμό χαμηλών συχνοτήτων κλάματος απο τον αισθητήρα.

3. Fisher Price Μόμπιλε με Αρκουδάκια για Νεογέννητα

Περιγραφή

Μουσικό περιστρεφόμενο μόμπιλε που βοηθά το μωρό να ηρεμήσει ακολουθώντας με το βλέμμα τα αρκουδάκια. Όταν το μωράκι μεγαλώσει ο μηχανισμός αποσπάται και μετατρέπεται σε προβολέα που φέγγει αστεράκια στο ταβάνι του δωματίου.

Πλεονεκτήματα

+ Προσαρμόζεται εύκολα σε κούνια και καρότσι.
+ Διαθέτει τηλεχειριστήριο.
+ Η μουσική διαρκεί έως και 30 λεπτά

Μειονεκτήματα
– Δεν έχει πολύ έντονα χρώματα.

4. Chicco Μόμπιλε Κούνιας με Μουσική, Περιστροφή και Προτζέκτορα

Περιγραφή

Μόμπιλε κούνιας περιστρεφόμενο με 7 χαλαρωτικές μελωδίες που διαρκούν 15 λεπτά, καθώς και 3 επιλογές χρωμάτων, κίτρινο , πράσινο ή μπλε, που μετατρέπουν το ταβάνι σας σε δάσος με μικρά ζωάκια.

Πλεονεκτήματα

+ Δυνατότητα ρύθμισης της έντασης στη μελωδία.
+ Εξαιρετικά σταθερό και στιβαρό στηριγμα.

Μειονεκτήματα
– Τιμή, σχετικά υψηλή σε σχέση με άλλα μόμπιλε

5. Little Dutch Μόμπιλε Κούνιας με Μουσική Flowers & Butterflies για Νεογέννητα

Περιγραφή

Ένα πρωτότυπο ξύλινο μόμπιλε, που θα ομορφύνει το βρεφικό δωμάτιο και θα προσφέρει την χαλάρωση που χρειάζεται το νεογέννητο μωρό. Διαθέτει ένα γλυκό νανούρισμα και 5 κρεμαστά παιχνίδια-ζωάκια.

Πλεονεκτήματα

+ Όμορφος σχεδιασμός.
+ Συνδέεται εύκολα σε βρεφική κούνια ή παρκοκρέβατο.
+ Κρέμεται στο κατάλληλο ύψος.
+ Δουλεύει ΧΩΡΊΣ μπαταρία, καθότι είναι κουρδιστό.

Μειονεκτήματα
– Τιμή, σχετικά υψηλή σε σχέση με άλλα μόμπιλε

Γιατί επιλέξαμε αυτά τα Μόμπιλε Κούνιας;

Το πρώτο πράγμα που λάβαμε υπόψη είναι η ασφάλεια του μωρού. Επιλέξαμε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία μόμπιλε τα πιο ασφαλή από άποψη υλικού κατασκευής και εργονομίας.

Συμβουλές Αγοράς

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη σωστή αποσταση που θα τοποθετήσετε το μόμπιλε από το μωράκι σας, έτσι ώστε να μην είναι πολύ κοντά στα μάτια του, αλλά και να μην μπορεί να το πιάσει. Τα βρέφη τους πρώτους μήνες δεν μπορούν να δουν πολύ καλά, ούτε και να ξεχωρίσουν τα χρώματα, επομένως ένα κρεμαστό μόμπιλε, τους δίνει την ευκαιρία να εξασκήσουν την εστίαση των ματιών. Με αυτόν τον τρόπο μετά τους 3 πρώτους μήνες βελτιώνεται η οπτική παρακολούθηση, με αποτέλεσμα τα ματάκια τους να ακολουθούν ένα αντικείμενο. Όμως πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισορροπία διέγερσης, δηλαδή δεν θα πρέπει η μουσική να είναι πολύ δυνατή και οι κινήσεις πολύ γρήγορες, έτσι ώστε να μπορεί το μωρό να χαλαρώσει και όχι να του προκαλεί υπερένταση.

Οδηγίες Χρήσης

  • Τα περισσότερα μόμπιλε είναι πολύ εύκολα στην συναρμολόγηση και εγκατάσταση τους. Το μόνο πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η απόσταση από τα μάτια του μωρού σας. Θα πρέπει το μόμπιλε να κρέμεται σε απόσταση 20-30 εκ. Αυτή η απόσταση είναι η κατάλληλη έτσι ώστε να επιτρέπει στα ματάκια του μωρό να εξασκούνται στην εστίαση, αλλά ταυτόχρονα να παρέχει αρκετό χώρο ώστε να κουνάει τα χεράκια του χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά του.
  • Τα περισσότερα παιχνίδια-ζωάκια που κρέμονται από το μόμπιλε είναι από πολυεστέρα και βαμβάκι που σημαίνει ότι μπορούν να πλυθούν στους 30ºC, ενώ το πλαίσιο που περιέχει συνήθως και τις μπαταρίες καλό είναι να καθαρίζεται μόνο με νωπό πανί.
  • Κάθε μόμπιλε θα πρέπει να γράφει ότι είναι κατασκευασμένο ακολουθώντας τις οδηγίες συμμόρφωσης 2009/48/EC για την ασφάλεια και υγιεινή παιχνιδιών.