Τώρα το μωρό αρχίζει και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Αυτό αποτελεί κίνητρο για να μπουσουλήσει.
Ακολουθούν 5 Αυτοσχέδιες Δραστηριότητες για μωρά 6-9 μηνών που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά υλικά έτσι ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας και να του δώσετε ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα καλύτερα παιχνίδια για 6-9 μηνών.
1. ΚΡΥΦΤΟ «ΚΟΥ-ΚΟΥ ΤΣΑ» ΜΕ ΤΟ ΓΟΝΕΑ
Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι που όχι μόνο διασκεδάζει το μωρό, αλλά το βοηθάει να αναπτύξει τη φαντασία και να δοκιμάσει τις δεξιότητές του.
Από τον 7-8 μήνα της ζωής του – όταν το μωρό έχει αποκτήσει πια μια στοιχειώδη αντίληψη του περιβάλλοντος και η όρασή του έχει βελτιωθεί, αρχίζει να κατανοεί πλήρως την έννοια του κρυφτού και να διασκεδάζει.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πώς μπορείτε να παίξετε κρυφτό με το μωρό σας:
- Αρχικά κρύβουμε τα μάτια μας με τις παλάμες μας και μετά από λίγα δευτερόλεπτα τα αποκαλύπτουμε σιγά-σιγά. Ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε το επιφώνημα κού-κου τσα για να αναπτύξουμε την προσμονή του. Η κίνηση αυτή προκαλεί γέλιο στο μωρό. Είναι η έκπληξη που δημιουργείται, όταν τα πράγματα που χάνονται από το οπτικό τους πεδίο, εμφανίζονται ξανά. Όσο τα μωρά μεγαλώνουν περνούν από τα κρυμμένα μάτια, στο να απολαμβάνουν τον ενήλικα να κρύβεται και να εμφανίζεται. Όμως, μετά από έναν περίπου χρόνο παίρνουν τον έλεγχο και κρύβονται εκείνα.
- Το «χάνω-βρίσκω» είναι ένα απολαυστικό παιχνίδι για τα βρέφη. Μπορείτε να κρύψετε το αγαπημένο του αρκουδάκι ή το αυτοκινητάκι του κάτω από το χαλί ενώ σας βλέπει. Το χαλί είναι μια μαλακή και φουσκωτή επιφάνεια, μια απόλυτα καινούργια αίσθηση. Και τι βρίσκεται κάτω από το χαλί; Μια άλλη επιφάνεια (το πλακάκι), πολύ πιο σκληρή και κρύα από την προηγούμενη. Ένα βρέφος μπορεί να ανακαλύψει πολλά, με ένα κρυμμένο αντικείμενο.
Στόχος της δραστηριότητας:
Σύμφωνα με το θεωρητικό της Γνωστικής Ανάπτυξης Jean Piaget, το συγκεκριμένο παιχνίδι βοηθά τα νήπια να αντιληφθούν τη μονιμότητα των αντικειμένων, ακόμη κι αν δεν τα βλέπουν. Επίσης το κρυφτό ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς διδάσκει την κατά πρόσωπο επικοινωνία. Το κρυφτό μαθαίνει στο μωρό την αναμονή και την προσδοκία. Κυρίως, όμως, του μαθαίνει να αισθάνεται την παρουσία σας, ακόμη κι όταν δεν βλέπει το πρόσωπό σας. Τέλος «τα παιχνίδια εξαφάνισης είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η αντίληψη και η προσοχή των βρεφών».
2. ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Ένα μπαλόνι
Προτάσεις χρήσης:
Αυτό το παιχνίδι είναι κατάλληλο για τα μωρά που έχουν ξεκινήσει να μπουσουλάνε. Ανάλογα το χώρο που έχετε, προσαρμόστε μια «νεκρή περιοχή». Μια περιοχή δηλαδή που είναι μόνο για παιχνίδι και δεν υπάρχουν έπιπλα και άλλα αντικείμενα. Πέστε στο ύψος του παιδιού δηλαδή σε γονυπετή ή οκλαδόν θέση, έτσι ώστε το μωρό σας να σας παρακολουθεί. Φουσκώστε ένα μπαλόνι και κρατήστε το στόμιό του με τα δάκτυλά σας χωρίς να το δέσετε. Στη συνέχεια για να αυξήσετε την προσμονή και την προσοχή για αυτό που θα ακολουθήσει μπορείτε να του μετρήσετε 1,2,3 και μετά να αφήσετε το μπαλόνι στον αέρα. Ο ήχος που θα δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το στροβιλισμό του μπαλονιού στον αέρα, θα εκπλήξουν το μωρό. Μόλις προσγειωθεί το μπαλόνι στο πάτωμα ρωτήστε το «πού είναι?» και ενθαρρύνετέ το να το βρει.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτό το παιχνίδι αναπτύσσεται η κοινωνική αλληλεπίδραση με το μωρό σας. Επίσης αυξάνεται η συγκέντρωσή του και η αναμονή. Τέλος ενισχύεται η οπτική ακολουθία και ενθαρρύνεται το μπουσούλημα.
3. ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ (SENSORY BOTTLES)
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Πλαστικά διαφανή μπουκάλια
- Pom-pom
- Χρυσόσκονη ή γκλίτερ
- Χαντρούλες
- Τζελ μαλλιών διαφανές ή υγρό σαπούνι διαφανές ή νερό
- Φακές ή ρύζι
Προτάσεις χρήσης:
Αρχικά παίρνετε ένα μπουκάλι και το γεμίζετε με νερό ή τζελ μαλλιών ή υγρό σαπουνιού. Στη συνέχεια τοποθετείτε μέσα στο μπουκάλι ότι σας αρέσει, δημιουργώντας το δικό σας μοναδικό sensory bottle. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε κλείσει καλά και αφήστε το μωρό σας να το επεξεργαστεί. Μπορείτε να του το δώσετε στα χέρια ή να το αφήσετε στο πάτωμα και να το ρολάρετε προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να το πιάσει. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το μπουσούλημα.
Στόχος της δραστηριότητας
Με αυτό το παιχνίδι αναπτύσσονται οι αισθήσεις όπως το οπτικό σύστημα κ.τ.λ. και οι κινητικές δεξιότητες όπως η παλαμιαία σύλληψη, ο αμφίπλευρος συντονισμός άνω άκρων, το μπουσούλημα κ.α.
4. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΜΑ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Μεγάλα μαξιλάρια ή κουβέρτα
Προτάσεις χρήσης:
Τοποθετείτε το παιδί σε πρηνή θέση, πάνω σε ένα μεγάλο μαξιλάρι ή εναλλακτικά σε μια παχιά κουβέρτα. Μπροστά του τοποθετήστε του στο πάτωμα ένα παιχνίδι του ενδιαφέροντός του. Ενθαρρύνετε το παιδί να προχωρήσει με τα χεράκια του προς τα εμπρός για να φτάσει το παιχνίδι. Εάν δυσκολεύεται κρατήστε το παιδί με τα δυο σας χέρια από τη μέση του και ωθήστε το σώμα του προς τα εμπρός.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσονται οι κινητικές δεξιότητες όπως η ενδυνάμωση των άνω άκρων, η σταθεροποίηση και ο έλεγχος του κορμού, οι εκτείνοντες μύες του κεφαλιού και ο αμφίπλευρος και αντίπλευρος συντονισμός σώματος που είναι απαραίτητη δεξιότητα για το μπουσούλημα.
5. POM-POM ROLLER
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Έναν αποχνουδωτή με κολλητική ταινία
- Pom pom
Προτάσεις χρήσης:
Κολλάτε πάνω στον αποχνουδωτή pom pom και στη συνέχεια το δίνεται στο παιδί και το ενθαρρύνετε να τα βγάλει ένα-ένα από πάνω.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αυξάνεται η συγκέντρωση και η προσοχή του μωρού και ενισχύονται οι κινητικές δεξιότητες όπως ο αμφίπλευρος συντονισμός και η λεπτή κινητικότητα (ενδυνάμωση δακτύλων, συλλήψεις).
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια επιβάλλεται η επίβλεψη του γονέα.
Από την Εργοθεραπεύτρια : Χρυσάνθη Κοκκοράκη