Το μωρό σας αρχίζει να συντονίζει τις κινήσεις του. Μπορεί να έχει μάθει ήδη πώς να κυλάει μια μεγάλη μπάλα. Τώρα θα μάθει πώς να την κλωτσάει και να την πετάει. Είναι επίσης έτοιμο να μάθει πώς να αυτοεξυπηρετείται. Ίσως είναι πολύ δραστήριο και δεν θέλει να κάθεται ακίνητο για πολύ ώρα. Μην σας παραξενέψει αν θέλει να τριγυρνά διαρκώς σε όλους τους χώρους του σπιτιού και να ανακαλύπτει νέα αντικείμενα.
Ακολουθούν 6 Αυτοσχέδιες Δραστηριότητες για μωρά 18-24 μηνών που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά υλικά έτσι ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας και να του δώσετε ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα καλύτερα παιχνίδια για 18-24 μηνών.
1. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΒΙΒΛΙΟ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Ένα φωτογραφικό άλμπουμ ή εναλλακτικά ένα χοντρό τετράδιο με σπιράλ
- Περιοδικά
- φωτογραφίες
- Ψαλίδι
- Κόλλα
Προτάσεις χρήσης:
Φτιάξτε ένα βιβλίο με εικόνες που θα κολλήσετε σαν ένα φωτογραφικό άλμπουμ, με απλές εικόνες που θα τις κόψετε από περιοδικά. Αυτές μπορεί να είναι ζώα, καθημερινά αντικείμενα, φρούτα, λαχανικά κ.τ.λ. Επίσης τα μωρά απολαμβάνουν να βλέπουν τις δικές τους φωτογραφίες και τις φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς τους. Ενθαρρύνετε το μωρό να ξεφυλλίσει μόνο του το άλμπουμ και ονοματίστε του κάθε φορά τί βλέπει.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσεται η επικοινωνία, το λεξιλόγιο του μωρού σας καθώς μαθαίνει καινούρια πράγματα. Επίσης αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα καθώς προσπαθεί να ξεφυλλίσει μόνο του το άλμπουμ.
2. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Δύο ή τρία ίδια πλαστικά ποτήρια
- Ένα μικρό παιχνίδι της αρεσκείας σας που να χωράει μέσα στα ποτήρια
Προτάσεις χρήσης:
Πάρτε δύο πλαστικά ποτήρια και ένα μικρό παιχνίδι π.χ. ένα αυτοκινητάκι και κρύψτε το κάτω από το ένα ποτήρι. Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας παρακολουθεί την ώρα που κρύβετε το παιχνίδι. Στη συνέχεια κινείστε τα ποτήρια και ρωτήστε το μωρό σας “Που πήγε το αυτοκινητάκι;”
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσεται η συγκέντρωση, η παρατηρητικότητα και η βραχύχρονη οπτική μνήμη του μωρού σας.
3. ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Οι πρώτες ενδείξεις συμβολικού παιχνιδιού εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 18 μηνών. Σε αυτή την ηλικία το παιχνίδι με τους ρόλους υποκριτικής αναπαράστασης (φανταστικό – συμβολικό παιχνίδι) είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο και διασκεδαστικό. Το συμβολικό παιχνίδι είναι το παιχνίδι με ρόλους, όταν δηλαδή το παιδί καλείται να αναπαραστήσει συγκεκριμένους ρόλους συμμετέχοντας σε φανταστικά σενάρια ή όταν προσποιείται ότι αντικείμενα έχουν μία διαφορετική χρήση από την συνηθισμένη. Να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να έχει μια κούκλα, ή ένα λούτρινο ζωάκι, που θα κάνει ό,τι του λέει όπως να περπατάει, να πηγαίνει για ύπνο, να χορεύει, να τρώει και να πηδάει. Να αφήνετε τη κούκλα να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες ή τα παιχνίδια.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητα του παιδιού καθώς και οι κοινωνικές δεξιότητες. Επίσης προωθείται η έκφραση συναισθημάτων, ενισχύεται η οργάνωση του χρόνου αφού το σενάριο έχει αρχή-μέση και τέλος. Σημαντική είναι και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, αφού το παιδί έστω και για λίγο μπαίνει “στα παπούτσια” των άλλων. Τέλος βοηθά στην εξέλιξη του λόγου, ειδικά στην πραγματολογία, γιατί το παιδί, παίζοντας, οργανώνει τη σκέψη του σε λόγο με σκοπό να επικοινωνήσει ένα νόημα.
4. ΡΙΨΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Κουτιά ή καλάθια
- Μπάλες ή σακουλάκια με φασόλια
Να χρησιμοποιείτε κιβώτια ή καλάθια μέσα στα οποία το μωρό σας να ρίχνει σακούλες με φασόλια ή μπάλες. Καλό είναι να κάνουν εξάσκηση στη ρίψη αντικειμένων με το χέρι τους επάνω από τον ώμο τους.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσεται η αδρή κινητικότητα και ο οπτικοκινητικός συντονισμός.
5. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΙΜΗΣΗΣ – ΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΩ
Σε αυτή τη φάση το μωρό προσπαθεί να σας μιμηθεί ό, τι και να κάνετε. Γι’ αυτό, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να παίξετε το παιχνίδι της μίμησης μαζί του, πράγμα το οποίο μπορεί να το διασκεδάσει αφάνταστα.
- Καθίστε μαζί με το μωρό στο πάτωμα.
- Κάντε αστεία πράγματα και παροτρύνετε το μωρό να σας μιμηθεί.
- Τινάξτε τα μαλλιά σας.
- Ξαπλώστε στο πάτωμα και τινάξτε τα πόδια.
- Καθίστε στα τέσσερα και κάντε το σκύλο.
- Κάντε ότι είστε πουλί ή πεταλούδα κουνώντας τα χέρια.
Στόχος της δραστηριότητας:
Τα παιχνίδια ρόλων δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του απελευθερώνοντας χημικά στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη μνήμη.
6. ΠΙΑΣΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Μικρές πλαστικές μπάλες
- Χαρτοταινία
- Ένα κουτί
Προτάσεις χρήσης:
Πάρτε μια χαρτοταινία και αρχίστε να τη ξετυλίγετε και να την κολλάτε χιαστί στην κάσα μίας πόρτας, δημιουργώντας ένα «πλέγμα». Στη συνέχεια κολλήστε πάνω στην χαρτοταινία τις πλαστικές μπάλες. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να ξεκολλήσει τις μπάλες και να τις τοποθετήσει μέσα στο κουτί που έχετε τοποθετήσει στο πάτωμα.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα το μωρό σας μαθαίνει να έχει καλύτερο έλεγχο κορμού, ισορροπία και οπτικοκινητικό συντονισμό. Αυξάνεται η συγκέντρωση και παραμονή σε μία δραστηριότητα καθώς παράλληλα εκπαιδεύεται στην έναρξη και λήξη της δραστηριότητας.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια επιβάλλεται η επίβλεψη του γονέα.
Από την Εργοθεραπεύτρια : Χρυσάνθη Κοκκοράκη