Σε αυτό το στάδιο το μωρό σας θα κάνει πολλά πράγματα για πρώτη φορά. Θα ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα για να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του και θα αρθρώσει τις πρώτες του λεξούλες.
Ακολουθούν 6 Αυτοσχέδιες Δραστηριότητες για μωρά 12-18 μηνών που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά υλικά έτσι ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας και να του δώσετε ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα καλύτερα παιχνίδια για 12-15 μηνών και παιχνίδια 15-18 μηνών.
1. “ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;”
Να παίζετε μαζί με το μωρό σας το παιχνίδι “Τι είναι αυτό;” δείχνοντας με το δάχτυλό σας ρούχα, παιχνίδια, μέρη του σώματος, διάφορα αντικείμενα ή φωτογραφίες. Επίσης μπορείτε να το ρωτάτε να σας πει την ονομασία τους. Εάν δεν ανταποκριθεί, αναφέρετε εσείς το όνομα τους και ενθαρρύνετέ το στη συνέχεια να σας μιμηθεί. Επιπρόσθετα όπως του βάζετε τα ρούχα του, ονομάστε ξεχωριστά κάθε ρούχο όπως για παράδειγμα κάλτσες, πουκάμισο, παντελόνι κτλ. Αφού περάσουν μερικές ημέρες απλώστε αυτά τα ρούχα στο πάτωμα, μπροστά του και ζητήστε του να σας δίνει αυτό που του λέτε. Επαναλάβετε το ίδιο και στο μπάνιο του. Αφού του ονομάσετε όλα τα παιχνίδια στην μπανιέρα, ζητήστε του να σας δώσει ένα συγκεκριμένο.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσεται η επικοινωνία, το λεξιλόγιο του μωρού σας καθώς μαθαίνει καινούρια πράγματα.
2. ΚΟΥΤΙ-ΚΟΥΜΠΙΑ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Ένα πλαστικό κουτί ή εναλλακτικά έναν κουμπαρά
- Κοπίδι
- Κουμπιά σε διάφορα μεγέθη
Προτάσεις χρήσης:
Αρχικά ανοίξτε μια μικρή σχισμή στο πλαστικό καπάκι ενός κουτιού (π.χ. του καφέ ή τάπερ) με το κοπίδι. Στη συνέχεια δώστε στο μωρό σας να ρίχνει μέσα ένα-ένα τα κουμπιά. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε κουμπαρά.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτό το παιχνίδι το μωρό σας εξασκείται στη λεπτή κινητικότητα ενώ παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση και η προσοχή του.
3. CUPKAKE ΦΟΡΜΑ-ΜΠΑΛΕΣ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Ένα μπολ
- Μία φόρμα για cupcake
- Μία μεγάλη κουτάλα
- Μικρές πλαστικές μπάλες
Προτάσεις χρήσης:
Τοποθετείστε μέσα σε ένα μπολ αρκετές μπάλες και δώστε στο μωρό σας να κρατήσει μία κουτάλα. Στη συνέχεια δείξτε του πως να πιάσει με την κουτάλα μία μπάλα και να τη μεταφέρει στη φόρμα των cupcakes.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα ενισχύεται ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η λεπτή κινητικότητα και η προσοχή του μωρού σας.
4. SENSORY BOX
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Μία πλαστική λεκάνη
- Κουτάλια
- Καλαμποκάλευρο ή κουάκερ
- Δοσομετρικά κυπελάκια
- Σουρωτήρι
- Χωνιά
- κύπελλα
Προτάσεις χρήσης:
Μπορείτε να γεμίσετε μια πλαστική λεκάνη με καλαμποκάλευρο, ή κουάκερ. Βάλτε μέσα στη λεκάνη κουτάλια, σουρωτήρι, δοσομετρικά κυπελάκια, χωνιά ή πλαστικά δοχεία. Το μωρό σας μπορεί να τα γεμίζει, να τα πετά, να τα αδειάζει και να μαθαίνει την υφή και τη χρησιμότητα τους ως σύνεργα. Επίσης μπορεί να δοκιμάσει και τη γεύση καθώς είναι βρώσιμα.
Στόχος της δραστηριότητας:
Με αυτή τη δραστηριότητα ενισχύεται η αισθητηριακή επεξεργασία του μωρού σας και δη το απτικό σύστημα. Επίσης ενισχύεται ο οπτικοκινητικός και αμφίπλευρος συντονισμός καθώς και η λεπτή κινητικότητα.
5. ΣΚΑΡΦΑΛΩΜΑ
Το σκαρφάλωμα είναι ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Στην ηλικία περίπου των 16 με 18 μηνών αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στις κινήσεις του σώματός τους. Τα μωρά θέλουν να εξασκήσουν τους μύες τους και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους σχετικά με το τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι ή στον καναπέ.
Αρχικά μπορείτε να θέσετε σαφή όρια και κανόνες για το που μπορεί και που δεν μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί. Επίσης διαμορφώστε ένα ασφαλές περιβάλλον για να αποφθεχθούν τυχόν πεσίματα. Μπορείτε να γεμίστε τον χώρο με μαξιλάρια και άλλα μαλακά αντικείμενα τα οποία θα το προστατεύσουν.
Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να σκαρφαλώσει.
Αρχικά τοποθετήστε πάνω στο καναπέ σας ένα παιχνίδι της αρεσκείας του. Όμως μην το βάλετε στην άκρη του καναπέ. Τοποθετείστε πιο μέσα γιατί με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε να σκαρφαλώσει το μωρό.
Βάλτε ένα σκαμνάκι ή μία μικρή σκάλα κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού για να μπορεί να έχει πρόσβαση στα πιο ψηλά σημεία όπως για παράδειγμα σε ένα τραπέζι ή στον νιπτήρα για να πλύνει τα δόντια του.
5. ΜΟΥΣΙΚΗ
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Καρεκλάκι φαγητού
- Ένα κουτάλι
- Ένα κατσαρολάκι
Προτάσεις χρήσης:
Τα μωρά αγαπούν να χτυπούν αντικείμενα σε επιφάνειες καθώς και μεταξύ τους.
- Βάλτε το μωρό στο καρεκλάκι του φαγητού και δώστε του ένα κουτάλι.
- Ξεκινήστε να χτυπάτε εσείς με το κουτάλι το τραπέζι κι εκείνο θα σας μιμηθεί.
- Στη συνέχεια, πείτε ένα τραγουδάκι και χτυπήστε στο ρυθμό του τραγουδιού.
- Τραγουδήστε και χτυπήστε πιο γρήγορα.
- Τραγουδήστε και χτυπήστε πιο σιγά.
- Εναλλακτικά παίρνουμε το κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στο πάτωμα. Στη συνέχεια δίνουμε στο μωρό ένα κουτάλι και το αφήνουμε να το χτυπήσει.
Το μωρό θα απολαμβάνει να βλέπει πως χτυπάτε μια πιο γρήγορα και μια πιο σιγά. Μπορεί να μην καταφέρει να κάνει το ίδιο, όμως θα καταλάβει την έννοια του γρήγορα και του αργά.
Στόχος της δραστηριότητας:
Κάθε μουσική εμπειρία αυξάνει και βελτιώνει την αντίληψη για το χώρο, τη λογική και τη μαθηματική σκέψη.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια επιβάλλεται η επίβλεψη του γονέα.
Από την Εργοθεραπεύτρια : Χρυσάνθη Κοκκοράκη