Το μωρό μόλις γεννηθεί, αποτελεί μία βιολογική οντότητα με γονίδια και χαρακτηριστικά τα οποία έχει κληρονομήσει. Αμέσως μετά εισέρχεται σ’ ένα κόσμο γεμάτο ερεθίσματα τα οποία δημιουργούν εμπειρίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό από τη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό να συμμετέχουμε ενεργά δίνοντάς του ερεθίσματα μέσω διαφόρων, ευχάριστων δραστηριοτήτων.
Όμως οι δραστηριότητες και το παιχνίδι θα πρέπει να συμβαδίζουν με το αντίστοιχο αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί. Ακολουθούν 5 Αυτοσχέδιες Δραστηριότητες για μωρά 0-3 μηνών που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά υλικά έτσι ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωράκι σας και να του δώσετε ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα καλύτερα παιχνίδια για 1-2 μηνών και παιχνίδια για 3 μηνών.
1. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΦΗΣ
Το μωράκι σας με τα χέρια του θα αρχίσει να εξερευνάει τον κόσμο, οπότε πιάστε του τα δακτυλάκια και περάστε τα πάνω από τα μάτια σας, τη μύτη, το στόμα σας λέγοντάς του παράλληλα τι κάνετε. Μετά κάντε το ίδιο και με το δικό του πρόσωπο. Στη συνέχεια μπορείτε να πιάσετε κι άλλα μέλη του σώματος του, όπως τα χεράκια και τα ποδαράκια του κρατώντας το από τις παλάμες και τις πατούσες αντίστοιχα. Σταυρώνετε και ανοίγετε τα χέρια του. Με τα πόδια του κάνετε ήπιες κινήσεις του «ποδήλατου».
Στόχος της δραστηριότητας:
Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει το μωρό στη συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς ενισχύεται το συναισθηματικό δέσιμο με το γονιό ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αφής, της αντίληψης του σώματος και της αναγνώρισης προσώπων.
2. ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Οι ασπρόμαυρες κάρτες για βρέφη με έντονες αντιθέσεις εκπαιδεύουν την όραση του μωρού και του δίνουν την ευκαιρία για παρατήρηση και συγκέντρωση.
Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε:
- Υπολογιστή
- Εκτυπωτή
- Ψαλίδι
- Πλαστικοποιητής
Μπορείτε να τις κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να τις εκτυπώσετε όσες φορές θέλετε. Στη συνέχεια κόβετε τις κάρτες και για μεγαλύτερη διάρκεια μπορείτε να τις πλαστικοποιήσετε.
Εκτυπώστε τις κάρτες δωρεάν εδώ
Προτάσεις χρήσης:
Ξαπλώνετε το παιδί σε ύπτια ή πρηνή θέση και τοποθετείτε την κάρτα κοντά στο πρόσωπό του καθώς τα νεογέννητα δε βλέπουν πιο μακριά από 25-30 εκ. Αρχικά παρουσιάστε μία κάρτα τη φορά. Μπορείτε να την κρατάτε ή να την κολλήσετε στον τοίχο και στα κάγκελα της κούνιας. Σε πρώτο στάδιο δώστε του τις κάρτες με τα γεωμετρικά σχήματα π.χ. (κύκλους). Όταν μεγαλώσει λίγο, δείξτε του κάρτες με πιο συγκεκριμένα σχέδια π.χ. (μπάλα). Έτσι γίνεται ένα έμμεσο πέρασμα από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο και αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις λεπτομέρειες. Τέλος μπορείτε να του μιλάτε και να του περιγράφετε την κάθε εικόνα.
Στόχος της δραστηριότητας:
H ανάπτυξη της όρασης και η ενεργοποίηση των εγκεφαλικών συνάψεων που σχετίζονται με τη μάθηση της γλώσσας και της ομιλίας.
3. ΧΟΡΟΣ
Ο χορός με το μωρό σας αποτελεί μία πλήρη αισθητηριακή εμπειρία. Αποτελεί μία πρόωρη φυσική δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα το μωρό εκτίθεται σε πολλά διαφορετικά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Τέλος ο χορός είναι μία κοινωνική δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει διαπροσωπικές δεξιότητες. Η εκμάθηση του τρόπου κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με τους άλλους είναι μία εξαιρετικά πολύτιμη δεξιότητα για το μέλλον.
Αρχικά κρατήστε το μωράκι σας αγκαλιά και πειραματιστείτε με διαφορετικά μουσικά στυλ για να δείτε τί απολαμβάνει καλύτερα. Η μουσική μπορεί να διεγείρει διαφορετικά συναισθήματα. Εναλλακτικά μπορείτε να τραγουδάτε εσείς στο μωρό σας. Επίσης μπορείτε να χορέψετε μπροστά σε ένα καθρέπτη. Το πρόσωπό σας ενώ χαμογελάτε και του χαμογελάτε αποτελεί το καλύτερο οπτικό ερέθισμα.
Στόχος της δραστηριότητας:
Η κίνηση και ο χορός μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά να αναπτύξουν τους μύες, να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για το χώρο και το σώμα τους, διεγείροντας τόσο την όραση όσο και την ακοή τους. Ταυτόχρονα ο χορός μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή του αλλά και τη σύνδεσή του μαζί σας.
4. ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΜΟΜΠΙΛΕ
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- Τελάρο κεντήματος
- Κορδέλες
- Ψαλίδι
- Φύλλα τσόχας
- Διακορευτής
- Πιστόλι σιλικόνης
Παίρνετε το φύλλο τσόχας και σχεδιάζετε με το μολύβι σας ό, τι σχέδιο σας αρέσει (μέγεθος σχεδίου 7cm). Στη συνέχεια το κόβετε με το ψαλίδι και κάνετε μία τρύπα με το διακορευτή. Περνάτε τη κορδέλα από την τρύπα και τη δένετε στο σχέδιο και στο τελάρο κεντήματος αντίστοιχα. Για επιπρόσθετη ασφάλεια μπορείτε να κολλήσετε τις κορδέλες στο τελάρο με σιλικόνη.
Προτάσεις χρήσης:
Το μόμπιλε μπορείτε να το κρατάτε εσείς κοντά στο πρόσωπο του μωρού ή να το κρεμάσετε στην κούνια του και εκείνο να προσπαθεί να πιάσει τα κινούμενα μέρη. Ταυτόχρονα μπορείτε να του μιλάτε και να του εξηγείτε τι πιάνει κάθε φορά.
Στόχος της δραστηριότητας:
Το μόμπιλε είναι ένα παιχνίδι που βοηθάει το μωρό να αναπτύξει τις αισθήσεις του και τις κινητικές του δεξιότητες.
5. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΗΧΟΥ (ΚΟΥΔΟΥΝΙΣΤΡΑ)
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- Ένα μικρό κουτάκι διαφανές με καπάκι (να κλείνει καλά)
- Χρυσά κουμπιά ή πολύχρωμα με έντονα χρώματα
Προτάσεις χρήσης:
Τοποθετείτε το παιδί σε ύπτια θέση και κρατάτε το κουτί κοντά στο πρόσωπο του παιδιού. Σιγουρευτείτε ότι μπορεί να το δει. Στη συνέχεια το κουνάτε με αργή ταχύτητα πάνω-κάτω ή από δεξιά προς τα αριστερά. Όταν κρατάτε μια κουδουνίστρα και την μετακινείτε, το παιδί μαθαίνει να συντονίζει τα μάτια του παρακολουθώντας το κινούμενο παιχνίδι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήχους. Κάθε φορά που ακούει τον ήχο της κουδουνίστρας στρέφει το κεφάλι του προσπαθώντας να τον εντοπίσει ενώ συχνά κουνά και τα χέρια του ακολουθώντας τον ρυθμό.
Επίσης η κουδουνίστρα μπορεί να παρακινήσει τα μωρά να αποκτήσουν κι άλλες πιο απαιτητικές δεξιότητες. Τα μωρά πρέπει να μάθουν να είναι άνετα ξαπλωμένα στην κοιλιά τους ενώ σηκώνουν το κεφάλι τους για να αναπτύξουν τον έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού. Τοποθετώντας την κουδουνίστρα λίγο πιο μακριά από αυτά, μπορεί να έχουν ένα κίνητρο για να σηκώσουν το κεφάλι τους ή ακόμα και να αρχίσουν να σέρνονται.
Σημείωση: Αν το μωρό σας δεν ακολουθεί με τα μάτια του το παιχνίδι, δώστε του μία εβδομάδα και προσπαθήστε ξανά. Μη ξεχνάτε ότι κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.
Στόχος της δραστηριότητας:
Το μωρό αναπτύσσει τις αισθήσεις του και τις κινητικές του δεξιότητες.
Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια επιβάλλεται η επίβλεψη του γονέα.
Από την Εργοθεραπεύτρια : Χρυσάνθη Κοκκοράκη