Το να παρέχουμε στα μωρά και τα παιδιά μας ασφαλή παιχνίδια είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει πρωταρχικό μας μέλημα να είναι η ασφάλειά τους. Τα μικρά παιδιά μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν και εξερευνούν πιο αποτελεσματικά τον κόσμο γύρω τους. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να παρέχονται ασφαλείς επιλογές για παιχνίδι με σκοπό την ευημερία και την ανάπτυξή τους.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει ορισμένα συμβουλευτικά μέτρα ασφαλείας που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών.

Παιχνίδια κατάλληλα για κάθε ηλικία

Κάθε παιχνίδι έχει τις δικές του συνιστώσες και προδιαγραφές ηλικίας, καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και οι ανάγκες ή οι δεξιότητές τους αλλάζουν. Επιλέγοντας παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξής τους, μπορούμε να προάγουμε την ασφάλεια και την εκπαίδευσή τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις φυσικές και γνωστικές ικανότητες των παιδιών και να επιλέγουμε παιχνίδια που τα ενθαρρύνουν να εξερευνήσουν, να μάθουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με ασφάλεια.

Πρότυπα και Ετικέτες Ασφαλείας

Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιχνιδιών, πρέπει να γνωρίζουμε τα πρότυπα ασφαλείας που εφαρμόζονται σε αυτά. Τα παιχνίδια που πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας συνήθως φέρουν ετικέτες όπως “CE” για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά που επιβεβαιώνουν ότι έχουν υποβληθεί σε απαιτητικές δοκιμές για την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτές τις ετικέτες και να προτιμάτε παιχνίδια που τις φέρουν. Αναζητήστε επίσης, ετικέτες όπως “Κατάλληλο για παιδιά”, “Δοκιμασμένο ασφαλές” ή “Συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ασφαλείας”. Ακόμη κι αυτές οι ετικέτες υποδεικνύουν ότι το παιχνίδι έχει υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας.

Ασφαλή Υλικά

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε παιχνίδια που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά. Επιλέξτε παιχνίδια που χρησιμοποιούν μη τοξικά χρώματα, υλικά που προέρχονται από φυσικές πηγές (όπως βαμβάκι και ξύλο) και αξεσουάρ που παραμένουν ισχυρά και δεν προκαλούν τραυματισμούς. Μείνετε μακριά από παιχνίδια που περιέχουν επιβλαβείς ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα και διεγερτικά, για να μην αναφέρουμε άλλες επίκτητες χημικές ουσίες όπως χρώματα, καθαριστικά ή διαλύτες. Επιλέξτε παιχνίδια που έχουν περάσει αυστηρές δοκιμές για την απουσία επιβλαβών χημικών ουσιών.

Ξύλινα παιχνίδια

Μικρά εξαρτήματα = Κίνδυνος

Κάποια μικρά εξαρτήματα όπως κουμπιά ή μαγνήτες, μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού στα μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται παιχνίδια με μικρά κομμάτια που μπορούν να αποσπαστούν εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια δεν έχουν μικρά μέρη που μπορεί να τα βάλει το παιδί στο στόμα του. Επιλέξτε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας και δεν έχουν αποσπώμενα μέρη ή μικρά αξεσουάρ που μπορούν να καταπιούν.

Αιχμηρές άκρες και μυτερά αντικείμενα

Κατά την επιλογή παιχνιδιών, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τυχόν αιχμηρές άκρες ή μυτερά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα μικρά παιδιά. Προτιμήστε παιχνίδια με στρογγυλεμένες άκρες και αποφύγετε αυτά που έχουν αιχμηρά μέρη. Ακόμη κι αν έχετε τέτοια αιχμηρά παιχνίδια στην κατοχή σας καλό είναι να τα ακονίζεται για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Ασφάλεια μπαταρίας

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους, ειδικά εάν ανοίγουν ή ανατρέπονται. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια με μπαταρίες έχουν ασφαλή μηχανισμό κλειδώματος για την πρόσβαση στις μπαταρίες. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση και συντήρηση της μπαταρίας και φυσικά προτιμήστε παιχνίδια με ασφαλή μηχανισμούς.

 

Χαλασμένη μπαταρία σε παιχνίδι

Ασφάλεια καλωδίου και σχοινιών

Τα σχοινιά και τα καλώδια που συνοδεύουν τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού ή πρόκλησης ατυχημάτων. Επιλέξτε παιχνίδια που δεν έχουν μακριά σχοινιά ή καλώδια που μπορούν να περιτυλιχτούν γύρω από το λαιμό του παιδιού. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια είναι σωστά εγκατεστημένα και δεν κρέμονται ελεύθερα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσης του παιδιού.

Επίπεδο θορύβου και προστασία ακοής

Παιχνίδια που εκπέμπουν δυνατούς ήχους μπορεί να επηρεάσουν την ακοή των μικρών παιδιών. Ελέγξτε τις πληροφορίες που περιέχονται στη συσκευασία του παιχνιδιού για να δείτε το ασφαλή επίπεδο θορύβου, αν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας και έτσι να προστατέψετε την ακοή του. Υπάρχουν επίσης παιχνίδια με ρυθμιζόμενη ένταση ήχου ή με ενσωματωμένα συστήματα προστασίας της ακοής.

Ανθεκτικότητα και Κατασκευή

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του παιδιού όταν παίζει με παιχνίδια, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε την ανθεκτική κατασκευή τους. Πριν κάνετε την αγορά σας, εξετάστε προσεκτικά την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και τη μέθοδο κατασκευής των παιχνιδιών, ώστε να αντέχουν στην καθημερινή χρήση. Προτιμήστε μόνο παιχνίδια που αντέχουν σε σκληρό χειρισμό χωρίς να προκαλούν τραυματισμούς. Προτιμήστε παιχνίδια φτιαγμένα από υλικά που δεν θα σπάσουν εύκολα και δεν θα προκαλέσουν τραυματισμό στο παιδί σας. Σημαντικό είναι κατά την αγορά να ελέγχετε για πιθανούς κινδύνους από παιχνίδια κακής ποιότητας, όπως ασταθείς μηχανισμούς ή εύκαμπτα μέρη που μπορεί να σπάσουν.

 

Σπασμένο παιχνίδι

Παράλληλα με την επιλογή ασφαλών παιχνιδιών, είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον παιχνιδιού για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. 

  • Επιλέξτε κατάλληλο χώρο παιχνιδιού: Εξασφαλίστε ότι ο χώρος που παίζουν τα παιδιά είναι ασφαλής και κατάλληλος για την ηλικία τους. Όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και τα επικίνδυνα έπιπλα θα πρέπει να απομακρυνθούν για να διασφαλιστεί ότι ο χώρος είναι ασφαλής. Ο χώρος πρέπει επίσης να καθαριστεί σχολαστικά και δεν πρέπει να μείνουν πίσω αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν οποιοδήποτε βλάβη ή τραυματισμό.
  • Παρακολουθείστε το παιχνίδι: Ενώ τα παιδιά σας παίζουν με τα νέα παιχνίδια, είναι σημαντικό να τα παρακολουθείτε και να συμμετέχετε στη διασκέδαση για να διασφαλίσετε την ασφάλειά τους. Το να τα παρακολουθείτε ή να παίζετε μαζί τους μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για να δεθείτε και να δημιουργήσετε χαρούμενες αναμνήσεις, ενώ παράλληλα τα προστατεύετε από πιθανούς κινδύνους. Εξηγήστε τους κανόνες ασφαλείας και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένα παιχνίδια. Μάθετε τους να παίζουν με ασφάλεια και να αποφεύγουν τα παιχνίδια που μπορεί να τραυματιστούν ή να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
  • Αποθηκεύστε τα παιχνίδια σωστά: Μετά το παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τα παιχνίδια μακριά από την πρόσβαση των μικρών παιδιών. Χρησιμοποιήστε κουτιά ασφαλείας ή αποθηκευτικούς χώρους που είναι κλειδωμένοι, έτσι ώστε τα παιδιά, ιδίως της μικρότερης ηλικίας, να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια κατά την επιλογή παιχνιδιών για τα μικρά παιδιά μας. Πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι, αναζητήστε κριτικές και αξιολογήσεις για αυτό σε αξιόπιστες πηγές. Μέσω της κατάλληλης επιλογής παιχνιδιών μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από δυνητικούς κινδύνους και τραυματισμούς. Το σημαντικότερο όλων είναι να επιλέγουμε παιχνίδια που προάγουν την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών μας. Αφού εφαρμόσετε τα παραπάνω είστε έτοιμοι να απολαύσετε με ασφάλεια και χαρά, παιχνίδια με τα παιδιά σας!

Πηγές:
https://www.kepka.org
https://kidshealth.org