Πώς πλένουμε τα παιδικά παιχνίδια;

Τα παιδικά παιχνίδια είναι κάτι περισσότερο από απλά αντικείμενα διασκέδασης. Αποτελούν τον κόσμο όπου τα παιδιά μας εκφράζουν τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν νέες ικανότητες και δημιουργούν αξέχαστες στιγμές παιχνιδιού. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα παιχνίδια μπορεί να μολυνθούν από μικροοργανισμούς, σκόνη και βρωμιά. Από την διατήρηση της υγιεινής έως την προστασία από αλλεργίες και ασθένειες, ο καθαρισμός αυτών των παιχνιδιών αποτελεί έναν αναπόσπαστο παράγοντα για τη διασφάλιση ενός υγιεινού, ασφαλούς και δημιουργικού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τη σημασία του καθαρισμού των παιδικών παιχνιδιών και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για τα μικρά μας.

 • Η σημασία του καθαρισμού των παιδικών παιχνιδιών

Ο καθαρισμός των παιδικών παιχνιδιών έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχάς, βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροοργανισμών και των αλλεργιογόνων ουσιών που πολλές φορές βρίσκονται στα παιχνίδια. Επίσης, με τον καθαρισμό των παιχνιδιών, διατηρούμε την καλή κατάσταση των υλικών και των χρωμάτων, προλαμβάνοντας τη φθορά και τη μόλυνση. Επιπλέον, ο καθαρισμός των παιχνιδιών βοηθά στη διατήρηση της μακροβιοτητας τους, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σκεφτείτε τον καθαρισμό των παιδικών παιχνιδιών ως μια ευκαιρία για αλληλεπίδραση με τα παιδιά σας και ως έναν τρόπο να τους δείξετε τη σημασία της φροντίδας και της υγιεινής συνήθειας.

 • Αξιολόγηση των απαιτήσεων καθαρισμού παιχνιδιών

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό των παιδικών παιχνιδιών, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε. Καταρχάς, κατανοούμε ότι διαφορετικά υλικά απαιτούν διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού. Από τα μαλακά παιχνίδια με ύφασμα που πρέπει να πλυθούν, μέχρι τα πλαστικά που μπορούμε να σκουπίσουμε με ένα υγρό πανί, η κατανόηση των υλικών μας βοηθά να επιλέξουμε τη σωστή μέθοδο. Ακόμη, μια γρήγορη ματιά στις ετικέτες των παιχνιδιών μας μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Πολλά παιχνίδια έχουν συγκεκριμένες οδηγίες καθαρισμού που αξίζει να ακολουθήσουμε. Έτσι, με λίγη προσοχή και μια κατανόηση των αναγκών τους, μπορούμε να διατηρήσουμε τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών μας καθαρά και ασφαλή για να περνάνε ατελείωτες ώρες διασκέδασης!

 • Γενικές οδηγίες για τον καθαρισμό των παιδικών παιχνιδιών

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά βήματα για τον καθαρισμό των περισσότερων παιδικών παιχνιδιών:

 • Βήμα 1: Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, ελέγξτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή και ακολουθήστε στον καθαρισμό τους ανάλογα με το είδος του υλικού που έχει το κάθε παιχνίδι.
 • Βήμα 2: Καθαρίστε τα παιχνίδια με ένα απαλό απορρυπαντικό και ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή μια μαλακή βούρτσα για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τους παράγοντες μόλυνσης. Αποφύγετε τη χρήση δυνατών απορρυπαντικών ή απολυμαντικών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα υλικά των παιχνιδιών αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν και την υγεία των παιδιών μας αν έρθουν σε επαφή ή ακόμη και από την εισπνοή τέτοιων δυνατών απολυμαντικών. Γι΄αυτό συνιστάται να χρησιμοποιείται απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για παιδιά, περιέχουν παράγοντες σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα Απολύμανσης και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Κάποια αξιόπιστα απολυμαντικά είναι:

 

 • Βήμα 3: Ξεπλύνετε καλά τα παιχνίδια με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε υπόλειμμα απορρυπαντικού.
 • Βήμα 4: Αφήστε τα παιχνίδια να στεγνώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά ή τα αποθηκεύσετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως στεγνά για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας ή την πρόσληψη υγρασίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα παιχνίδια και κατ΄επέκταση στα παιδιά μας.

Πως θα καθαρίσουμε όμως τα λούτρινα παιχνίδια, τα ξύλινα ή ακόμη και τα ηλεκτρονικά?

Όπως αναφέραμε και παραπάνω κάθε παιχνίδι ανάλογα με το υλικό το οποίο είναι κατασκευασμένο έχει τον δικό του τρόπο καθαρισμού. Ας δούμε λοιπόν μερικές ειδικές οδηγίες καθαρισμού για συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών:

 • Λούτρινα-υφασμάτινα παιχνίδια

Αν τα λούτρινα ή υφασμάτινα παιχνίδια σας μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο θα γλιτώσετε αρκετό χρόνο και κόπο. Πριν το πλύσιμο φυσικά, διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για πλυντήριο.

 • Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό και πλύνετε τα σε πρόγραμμα με χλιαρό ή ακόμα και κρύο νερό και λίγες στροφές.
 • Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τυχον μικρά αξεσουάρ όπως καπέλα, γάντια κλπ ή να τα βάλετε μέσα σε μια ειδική θήκη με φερμουάρ όπως αυτή:

 • Αφήστε τα να στεγνώσουν πλήρως στον ήλιο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Αν ΔΕΝ ενδείκνυται να μπουν στο πλυντήριο θα πρέπει:

 • Να τα βάλετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
 • Έπειτα να χρησιμοποιήσετε το υγρό που θα βάζατε στο πλυντήριο (πάντα ήπιο και κατάλληλο για παιδιά).
 • Έρχεται το πιο δύσκολο…τρίψιμο με το χέρι ή μια μαλακή βούρτσα!
 • Καλό ξέβγαλμα, με πολλά βουτήγματα στη λεκάνη και αλλαγή νερού.
 • Και τέλος καλό στέγνωμα στον ήλιο.
 • Πλαστικά παιχνίδια

Τα πλαστικά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν πολύ εύκολα στο πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα με κρύο νερό αλλιώς στο νεροχύτη της κουζίνας σας με τον εξής τρόπο:

 • Σε μια μικρή λεκάνη βάλτε ζεστό νερό και βυθίστε τα πλαστικά παιχνίδια.
 • Με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα και υγρό πιάτων τρίψτε τα.
 • Ξεπλύνετε τα πολύ καλά.
 • Και αφήστε τα να στεγνώσουν στη θήκες για τα πιάτα.
 • Ξύλινα παιχνίδια

Μην βυθίζετε ποτέ τα ξύλινα παιχνίδια σε νερό, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση στο ξύλο. Τι μπορείτε να κάνετε όμως?

 • Αφαιρέστε τη σκόνη με ένα απλό πανάκι και
 • Χρησιμοποιήστε υγρά αντιβακτηριακά μαντηλάκια όπως αυτά
 • Διαφορετικά, με ένα πανάκι που θα έχετε βάλει ελάχιστο σαπούνι και λίγο νερό σκουπίστε απαλά.
 • Παιχνίδια μπάνιου

Τα παιχνίδια μπάνιου πρέπει να καθαρίζονται συχνά, διότι μαζεύουν μούχλα λόγω της υγρασίας που υπάρχει στο μπάνιο μας. Υπάρχουν δύο τρόποι να τα καθαρίσουμε:

 • Αρχικά αναμειγνύετε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι με 4 λίτρα νερό σε μια λεκάνη.
 • Αφήστε τα παιχνίδια να μουλιάσουν για μία ώρα περίπου.
 • Στη συνέχεια τρίψτε τα παιχνίδια καλά με ένα σφουγγάρι και ζουλήξτε τα για να βγει όλο το νερό από κάθε παιχνίδι.
 • Τέλος αφήστε τα να στεγνώσουν.

Αν δεν έχουν εξαφανιστεί οι βρωμιές ή η μούχλα προχωρήστε σε πιο δραστικά μέσα δηλαδή σε πλύσιμο με χλωρίνη ακριβώς όπως με το ξύδι με μόνη διαφορά ότι αναμειγνύετε 3/4 του φλιτζανιού χλωρίνη με 4 λίτρα νερό και φυσικά ότι πρέπει να ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά και σχολαστικά για να μην μείνει ούτε ίχνος χλωρίνης στο εσωτερικό των παιχνιδιών.

 • Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή. Συνίθως αυτές είναι:

 • Βγάλτε το παιχνίδι από τη πρίζα ή αν χρησιμοποιεί μπαταρίες απλά αφαιρέστε τες για περισσότερη ασφάλεια.
 • Ψεκάστε με το απολυμαντικό καθαριστικό πολύ προσεκτικά και σκουπίστε με ένα απαλό πανί ή χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα, για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τις επιφάνειες, αποφεύγοντας την εισροή υγρασίας στο εσωτερικό του παιχνιδιού.
 • Αφού είναι πλήρως στεγνό και δεν κρατάει καθόλου υγρασία επανατοποθετήστε τις μπαταρίες ή βάλτε το στη μπρίζα και είστε έτοιμοι!
 • Παιχνίδια οδοντοφυΐας

Καθαρίστε τα παιχνίδια οδοντοφυΐας μ΄αυτόν τον απλό τρόπο:

 • Μπορείτε να τα πλύνετε με χλιαρό νερό και υγρό πιάτων για μικρά παιδιά όπως τα παρακάτω.
 • Μετά τον καθαρισμό, ξεπλύνετε καλά το παιχνίδι και αφήστε το να στεγνώσει πλήρως.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια οδοντοφυΐας δεν έχουν καμία φθορά ή σπασίματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή να αποτελέσουν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά.

 • Αποθήκευση και συντήρηση παιχνιδιών

Η αποθήκευση και η συντήρηση των παιχνιδιών είναι σημαντικές για τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση και την αποφυγή μόλυνσης. Αρχικά, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα παιχνίδια σε καθαρό περιβάλλον, μακριά από υγρασία και σκόνη. Πριν αποθηκεύσετε ένα παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και στεγνό. Τακτικά, ελέγχετε τα παιχνίδια για ενδεχόμενες φθορές ή σπασίματα και επιδιορθώστε τα αμέσως, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί κατά τη χρήση. Με τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα παιχνίδια θα παραμείνουν υγιή, ασφαλή και χωρίς μικρόβια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα παιχνίδια?

Σημαντικό είναι όλοι οι γονείς να δώσουν προσοχή στον τακτικό καθαρισμό και τη συντήρηση των παιχνιδιών. Υπό κανονικές συνθήκες, είναι καλή ιδέα να απολυμένετε πλήρως τα παιχνίδια περίπου μία φορά το μήνα. Ενώ τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας που χρησιμοποιούνται καθημερινά μπορεί να απαιτούν εβδομαδιαία απολύμανση για να αποφευχθεί η συσσώρευση μικροβίων και βακτηρίων.

Ο σωστός καθαρισμός και η συντήρηση των παιχνιδιών εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την αντοχή τους, επιτρέποντας στα παιδιά σας να τα απολαμβάνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση καθαρών παιχνιδιών είναι ένας σημαντικός τρόπος να προστατεύουμε τα παιδιά μας και να διασφαλίζουμε την υγιεινή τους. Μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας και να δείξετε στα παιδιά σας τη σημασία της καθαριότητας. Μερικές απλές πρακτικές, όπως η απομάκρυνση υπολειμμάτων και λεκέδων από τα παιχνίδια αμέσως μετά τη χρήση, ο καθαρισμός με ασφαλή απορρυπαντικά και η σωστή αποθήκευση, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Με την προσοχή και τη φροντίδα που δίνετε στα παιχνίδια, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας θα απολαμβάνουν ασφαλή, καθαρά και υγιή παιχνίδια για αρκετά χρόνια.

Πηγές:

1)https://www.mama365.gr/26194/pos-na-katharisete-ta-paihnidia-toy-paidioy-sas.html

2)https://nicencleanwipes.com/apps/articles/clean-disinfect-toys-safely

3)https://www.maids.com/blog/how-to-clean-and-disinfect-toys/